10 Kjappe: Anders Løland

Postet tirsdag 14. mars 2017

Anders Løland // Foto: Jonas Jeremiassen Tomter
Anders Løland fra Posterboys og Tuba Tuba om blant annet Grønlandsütraen, Beck og fotballspillere som ser ut som om de kunne vært habile funkbassister.

Foto: Jonas Jeremiassen Tomter

Hvem er du og hva gjør du i det vi kaller det norske musikklandskapet?
Jeg er Anders Løland, og jeg eier et søtt, lite havområde langs kysten av det Norske musikklandskapet. Der spiller jeg i powerpopbandet mitt, Posterboys og disko++ bandet mitt, Tuba Tuba.

Hvis du kunne velge et band eller en artist i Norge som skal oppleve stor suksess i nær framtid, hvem ville du valgt og hvorfor?
Hajk fortjener all den suksessen de kan få (og har fått). Aiming For Enrike fortjener å oppleve noe kult. Og min venn, Ludvig. Han produserer som bare rakkern, en salig blanding av veldig orkestrert rock, lo-fi indielåter, humor og alvor, folk og prog.

Hvilke låter er du hekta på for tiden?
Litt på sida kanskje, men den «Grønlandsütraen», med Fredrik Høyer, Fredfades og Kristoffer Eikrem, gjorde litt inntrykk. De har klart å kombinere diktopplesning og musikk på en ganske lekker måte, og får meg til å tenke: «hvorfor er det ikke egentlig flere som driver med dette?».

Ellers vil jeg kanskje nevne disse:
Todd Rundgren – «Couldn`t I Just Tell You» (Hørt masse på han igjen i det siste. Veldig sommer-orientert denne her da)
Judee Sill – «Jesus Was A Cross Maker» (kanskje den fineste låta jeg oppdaga i fjor. Fortsatt fin i år)
Guided By Voices – «Smothered in Hugs» (Fet låt. Tror alle de beste GBV-rockelåtene kunne blitt ganske fine i en litt mer dempet, akustisk drakt. Kanskje spesielt denne.)

Finn fram en musikkvideo du elsker og fortell hvorfor.
Beck – The New Pollution. Egentlig alle Beck-videoene fra 94 til 96 er rimelig på ballen. Er generelt glad i ting som liksom renner over av ideer. Litt sånn som de første Frank Zappa & The Mothers of Invention-platene eller den The Avalanches-plata, som kom i fjor. De gamle Beck-videoene har litt den samme vibben, bare i videoformat.

Ja, begrepet er ganske teit, men hvis du måtte dra fram noe, hvem eller hva er din musikalske guilty pleasure og hvorfor digger du det?
Jeg synes Robbie Williams har noen ålreite låter, jeg syntes Skrillex var gøy, jeg hadde sikkert kost meg gløgg med Absolute Music 17 og en duggfrisk ingefærøl akkurat nå. For litt siden skrev jeg en ganske fengende låt, som viste seg å være en blodkopi av «Uptown Girl» med Billy Joel. Men alle disse er jo flinke folk. Ingen skam her i gården. Folk burde ikke skamme seg over hva de hører på uansett.

Musikk handler jo selvfølgelig også om identitet, så det er jo klart at det stikker litt, når den tribal-tatoverte gjengen bak nord-europas kjipeste pressebilde, evner å gi deg gåsehud med en grisete gitarsolo. Men det burde jo være følelsene som trekker det lengste strået.

Synes det er så mye utenforliggende som forkludrer hvordan vi snakker om musikk. Var for eksempel en periode der folk brukte Justin Bieber som et slags synonym for alt som var dårlig. Men så hørte jeg på Justin Bieber, og det var jo heeeeeelt ålreit popmusikk. Kvaliteten på musikken trenger jo ikke å være like lav som eksponeringen på VG.no er høy.

Hva er den siste skiva du kjøpte?
Kjøpte litt vinyl her om dagen. Noen plater jeg ikke har hørt på før, og noen plater jeg har hørt masse på, men som jeg ikke eide fysisk bare. Skal vi se her da…

  • Alf Cranner & Alfred Jansson – Rosemalt Sound. (Norsk/svensk, jazz/vise sang. Fin skive det)
  • King Crimson – USA (Livealbum fra et av mine fav progrockband. Har ikke hørt på den enda da…)
  • Carole King – Tapestry (alle tiders plate)
  • Åge Alexandersen – Levva Livet (alle tiders plate)
  • Kate Bush – The Kick Inside (denne har jeg faktisk bare hørt noen enkeltlåter fra. Men er veldig glad i Kate Bush. Aerial og Hounds Of Love, i særs)

Grav frem et albumcover du elsker og fortell hvorfor.
Mayhem – De Mysteriis Dom Sathanas. Liker at coveret ser så hjemmelaget ut, og i grunnen er ganske stygt, men også mystisk, upolert og brutalt akkurat som musikken. Mayhem har dessuten verdens feteste bandlogo, som jo opptar en del plass her.

mayhem

Beste hårsveis noensinne og hvorfor?
Kanskje den gamle Colombianske midtbanekjempen, Carlos Valderama. Han er også på min topp 3-liste over fotballspillere som ser ut som om de kunne vært habile funkbassister.

Hva er ditt beste festivalminne?
Var ganske enormt da Motorpsycho spilte Timothys Monster i sin helhet på Øya i 2010. Er vel det albumet som har blåst meg mest i bakken i detta livet. Å se den gamle trommissen, Håkon Gebhardt, bli gjenforent med resten av gutta og fremføre Norges all-time mektigste låt, The Golden Core, ved nattestid i middelalderparken med fyrverkeri og det hele, var ganske stort.

Synes for øvrig LCD Soundsystem på Roskilde i 2010 og Todd Terje på Øya i 2014 var rimelig magisk også, men på en litt annen måte.

Siste spørsmål nå, hva syns du man bør man glede seg til i tiden som kommer?
Posterboys sitt debutalbum som kommer i høst, kan jo være noe å glede seg til. Spiritualized sin konsert med Oslo-filharmonien på Øya i sommer, kan jo også være noe. Den årlige Danmarkturen med gjengen i tidlig septembermåned, er også noe (hvis du er invitert med dit da).