Intervju: Yngling

Postet lørdag 26. september 2015

Ungdomsrådet
Yngling-prosjektet til Parkteatret handler om å gi de under atten år gode konsertopplevelser, vi har snakket med to av de som jobber med dette om hvorfor Yngling er et av de viktigste initiativene innen konsertformidling på lenge.

Foto: Ungdomsrådet på Parkteatret

I forkant av Coucheron sin slippkonsert på Parkteatret, den andre konserten som havner under Yngling sitt høstprogram tok vi en prat med to av de som jobber med prosjektet. Rannveig Falkenberg-Arell, presseansvarlig og bookingmedarbeider på Parkteatret og Enis Kasikci fra Ungdomsrådet som er en essensiell del av Yngling-prosjektet møtte meg over en kopp kaffe inne på Parkteatret Bar tidligere denne uken for å snakke om hva Yngling er og hvorfor det er så viktig.

Yngling - høst 2015

Først av alt, for de som ikke vet hva Yngling er, hva er Yngling?
Yngling er et konserttilbud med i utgangspunktet fri alder hvor vi først og fremst sikter oss inn på de mellom fjorten og atten. Det er veldig mange i den aldersgruppen som har lyst til å dra på konserter, men de fleste konserter har 18-årsgrense på grunn av alkoholservering.

Tanken er å gi et konserttilbud hvor ungdommen får muligheten til å også dra på de konsertene som ikke skjer på de største scenene som Telenor Arena og Sentrum Scene hvor det ofte brukes lavere aldersgrenser. Fast billettpris på «vanlige» Ynglinger (norske artister) er kr. 100,-, i tillegg er det tidligere konsertstart enn konserter med 18-årsgrense.

Vi er like opptatte av kvalitet i Yngling-programmet som resten av driften på Parkteatret, i tillegg til at vi jobber ekstra mye med nye og gode norske artister.

Når startet Yngling-prosjektet?
Det startet tilbake i 2013, vi er nå inne i den sjette sesongen av Yngling. Ingen av oss to var involvert da, men det var en veldig engasjert gjeng som brant for prosjektet. Den våren ble det satt opp tre konserter og siden den gang har det vokst og vokst. Denne høsten har vi syv konserter.

Hva har dere å by på denne høsten?
Vi startet allerede under Øyafestivalen, på klubbdagen. Da hadde vi Resirkulert Lyd, masse urbane artister som spilte. Første etter det er Coucheron 26. september (allerede i kveld hvis du leser dette samme dag det er ute!).

Etter det har vi Jacob Whitesides, en amerikansk singer/songwriter 4. oktober. Fjorden Baby! kommer 23. oktober, Team Me kommer 6. november. Begge disse gjør doble konserter, en Yngling-konsert tidlig på kvelden og en for de over-18 senere samme kveld. 20. november kommer et britisk rockeband som heter Nothing But Thieves.

AURORA kommer 21. november og blir en litt spesiell konsert, den skjer i samarbeid med Øya UNG, hvor alle som nå er i ungdomsrådet vårt kom fra. Denne konserten blir da kun for de under atten, selv om det er mulig å ha med seg følge som er over atten. En slags omvendt vergeordning der, altså.

Hvordan ble Ungdomsrådet med på laget?
Ungdomsrådet ble til i vår. Parkteatret startet i fjor høst et samarbeid med det som da het Øya under 18 som nå er Øya UNG. De som er med i Ungdomsrådet ble rekruttert til dette prosjektet via Manglerud Videregående skole (som nå er Edvard Munch Videregående skole). Samarbeidet gikk ordentlig bra, og vi på Parkteatret fant ut at det var en gjeng ungdommer vi ville ha med på laget videre.

Det er flere grunner til at det er fint å ha Ungdomsrådet med på laget, noe av det viktigste er at det er folk som er mye tettere på målgruppen Yngling sikter seg inn på. I tillegg er de med på selve gjennomføringen av konsertene, alle leddene i prosessen egentlig.

Er det merkbare forskjeller på det å jobbe med Yngling-konsertene og det vanlige programmet på Parkteatret?
Ja, det er vanskeligere å nå publikum under atten år i de kanalene vi bruker til markedsføring av den vanlige driften. Vi har egne Yngling-profiler på Instagram, Snapchat og Facebook, og selv om Yngling fremdeles er ferskt så ser vi at det vokser i alle de kanalene.

Hvordan er stemningen på Yngling-konsertene?
Vi ser mange av de samme i publikum på konsertene, vennegjenger som bruker Yngling til det det er verdt. Tilbakemeldingene fra artistene er helt fantastiske å høre på. Ungdommen er så inderlig dedikerte og oppmerksomme konsertgjengere, og det gjør at band drar videre med noen virkelig gode minner.

Det kan være to helt forskjellige opplevelser å spille for de over og de under atten år, og en kul effekt av prosjekter som dette er at band får oppleve at det er givende å spille for et ungt, edru publikum også.

Det har vært Yngling-konserter hvor det har vært smekkfullt og noen kvelder hvor det er få mennesker der. Likevel er det ordentlig god stemning, de som er der er på en konsert de ikke hadde fått muligheten til å dra på andre steder og bryr seg ikke i det hele tatt om at det er få folk i salen.

Yngling handler om gode musikkopplevelser, ikke om det å nødvendigvis selge ut konserter. Likevel ser vi på tallene at snittbesøket har gått opp fra 160 i 2013 til 251 året etter.

Dere og Sub Scene er de to stedene som aktivt jobber for å legge til rette for gode konsertopplevelser for de under atten, syns dere andre konsertsteder bør ta ungdommen mer på alvor?
Ja, men vi har forståelse for hvorfor det ikke er sånn det er nå. Det er en økonomisk utfordring, det er derfor vi gjør de doble konsertene. Billettsalget er ikke nødvendigvis det man tjener penger på, sånn er det å drive med kultur. Vi får litt støtte til Yngling-konsertene og det gjør det lettere for oss å gjøre disse konsertene, og over-18 konserten senere på kvelden hjelper også på å gjøre det mulig.

Så ja, vi forstår jo selvfølgelig hvorfor det ikke er fri aldersgrense på konserter, det er praktiske og økonomiske utfordringer rundt det. Samtidig heier vi på alle konsertsteder som prøver å finne løsninger de også!

Har dere noen minner fra tidligere Yngling-konserter dere vil trekke frem?
Da Honningbarna og Razika hadde en helaften hos oss tidligere i år, stagediving og ung energi. Susanne Sundfør sin konsert i fjor høst var også helt fantastisk, et stort høydepunkt.

Allerede i den første sesongen med Yngling var Honningbarna og Mikhael Paskalev innom og gjorde konserter det fremdeles prates om i blant her på huset. Jonas Alaska og Honningbarna har begge vært innom flere ganger, det er noe vi syns er virkelig fint å se, at Parkteatret og Yngling har fått band som vil tilbake for å gjøre konserter hos oss igjen.

Hva er målet med Yngling i tiden fremover?
Enda flere konserter er vel det korte svaret. Retningslinjene våre er at vi i utgangspunktet skal ha en Yngling-konsert i måneden hver sesong (vår og høst), med noen utenlandske artister og Øya UNG-samarbeid ved siden av. Men hallo, hvis folk ønsker å sette opp hyppigere Yngling-konserter så er vi gjerne med på det. Samtidig er det jo slik at hvis vi hadde hatt kvelder hver uke så hadde vi nok ikke hatt like godt besøkte kvelder.

Ambisjonene våre er alltid å ha de beste artistene på besøk, og når artistene har gode opplevelser med å spille disse konsertene så sprer det seg utover i musikknorge. Det er mye enklere nå enn før å finne artister som vil gjøre Yngling-konserter i tillegg til de vanlige konsertene, og det er helt fantastisk å se.

– Roger Hansen