Øyafestivalen 2016 – dag 2: Dagny, Sushi x Kobe, Okkultokrati, Stormzy, Jamie XX

Postet fredag 12. august 2016

Okkultokrati - Øyafestivalen 2016
Øyafestivalens andre dag handlet om stor pop, frekk og hard bergensrap, Oslo darkness, nok en britisk grimestjerne og et dj-sett midt i mellom ufattelig dansbart og forfriskende lærerikt.

Foto: Okkultokrati på Sirkus

Dagny

Første konsert på dag to av Øyafestivalen var det Dagny som skulle stå for. Til tross for at hun kun har to låter ute har hun både fått mye internasjonal oppmerksomhet og en betydelig mengde gode ord her hjemme i Norge. Rent musikalsk virket det som hun har holdt seg så langt unna det vi kjenner som stor norsk pop om dagen, her finnes verken alvorlig tematikk eller tunge synther. Pop-refreng i stadiumstørrelse og energiske vers fremført med en selvtillit og pondus få norske artister kan skryte på seg.

Selv om Dagny spilte kvart over to på dagen for et først og fremst sittende Øya-publikum klarte hun å få samtlige med seg inn i hennes musikalske verden. Både «Backbeat» og «Fool’s Gold» er sterke pop-komposisjoner som heves til et om mulig enda større nivå i live-sammenheng.

Dagny og hennes backingband jobber godt sammen, det hele er uhyre gjennomført for en artist som fremdeles blir sett på som en lovende nykommer. Om jeg ikke visste bedre så fremstår Dagny mer som en fullendt popstjerne, og hva er vel bedre enn å allerede act the part og ikke minst få det til når det er det endelige målet?

Karakter 8

Sushi x Kobe

Bergensrapperne Sushi x Kobe fortsetter å være en fascinerende rap-duo. For hver konsert jeg ser med dem så pusher de grensene for hvor intens, krevende, hard og grov musikken dems er, både lyrisk og sonisk, samtidig som publikum omfavner dem mer og mer. Jo høyere og røffere de skriker jo større vokser fanskaren seg. På Hagen brukte de sine omtrent førti minutter på kjente og kjære perler fra fremdeles bunnsolide Japan EP, et knippe nye/uutgitte låter og selvfølgelig «Tenker Feil» og «Medisin» fra de to solo-utgivelsene Sushi og Kobe har gjort det siste året.

Rytmene til Sushi x Kobe har utviklet seg til å bli både mer krevende og detaljerte i takt med begge rappernes talent med mikrofonen. Dypere bass, mer kantete og eksperimentell perkusjon og soniske dragninger som følger spesielt Kobe sine bar-hoppende fraseringer på et svært så tilfredstillende vis. Gjennom høytalerne på Hagen ble de tunge rytmene kastet ut mot publikum med to sultne rappere som vekselvis glefser og roper fra seg. Sushi x Kobe har gravd ut sin egen nisje og gjør det så bra at jeg tviler sterkt på at noen i det hele tatt tør å tråkke dem på tærne.

Karakter 9

Okkultokrati

Oslobaserte Okkultokrati har vært den sikreste leverandør av bekmørk, tung og skitten rock de siste åtte årene. I 2016 er de på vei ut av den norske undergrunnen for å ta større plass i det internasjonale mørket med sitt nye album Raspberry Dawn som slippes på Southern Lord i september.

Konserten inne på Sirkus er til tross for en god rekke ville konserter med bandet tidligere min utvilsomme favoritt med Okkultokrati. Kutt fra debutalbumet No Light For Mass smeltet sammen med bandets nye, mer orgeldrevne låter fra nevnte Raspberry Dawn og forrige plate Night Jerks på sømløst vis. Grotesk riffing og uhyggelig synth på et d-beat-fundament av ypperste klasse og en vokalist som hveser fra seg om mulig like grotesk og uhyggelig som lydene han er omringet av. Fantastiske «Ragnarokian» over det store anlegget inne på Sirkus kommer nok til å stå igjen som et av de tydeligste og beste minnene fra årets utgave av Øyafestivalen.

karakter 10

Stormzy

Øyafestivalen har mer eller mindre unngått den amerikanske hiphopen i årets line up, kanskje like greit siden den ikke virker så interessert i å møte opp uansett (jeg ser på deg Travis Scott). Da er det fint at den britiske grimescenen er både på vei opp og frem internasjonal og at de tilsynelatende har en bedre arbeidsmoral også. Dagen før var det Skepta som regelrett satt fyr på Hagen med sine tunge, kantete rytmer.

Da Stormzy inntok scenen var det et sultent publikum som hadde flokket til scenegjerdene. Som dagen før ble de omtalt som energy crew, og Stormzy klarte på nesten lik linje som Skepta å kna den energien til en potent Hadouken. Som en ren utblåsning klarte Stormzy å levere en sterk konsert, samtidig flyter det hele litt mer over i hverandre, spesielt satt opp mot den fokuserte konserten til nevnte Skepta.

karakter 7

Jamie XX

Den engelske produsenten og djen Jamie XX rundet av dagen med et eksepsjonelt dj-set som balanserte perfekt mellom lærerikt og svært dansbart. Der hvor Kaytranada fra dagen før først og fremst dedikerte tiden sin på scenen til egne albumkutt og remixer drar Jamie XX mye lenger ned i plate/mp3-bagen for å hente frem gull. Selvfølgelig med egne produksjoner blandet inn, men likevel følte jeg at jeg hørte en utforskende dj flyte gjennom sine egen musikalske oppvekstsminner. Å trekke inn vakre «Dream Baby Dream» mot slutten av settet satt en svært kledelig sløyfe på hele opplevelsen. Jamie XX er en genuint spennende dj, som aldri lener seg for mye på det trygge og forutsigbare.

Karakter 8

– Roger Hansen