Trondheim Calling 2017: Dag 1

Postet fredag 3. februar 2017

ivan ave 3
Første dag på Trondheim Calling 2017 kan raskt oppsummeres slik; Rap, trap, hip hop, myke tangenter og baris.

Den første dagen av årets Trondheim Calling handlet i store trekk om rapping. Det første punktet på agendaen var en mimrestund i Festivalbaren som handlet om Brukbar/Blæst sin historie i regi av Worst Case, pratepanel-konseptet til Vill Vill Vest sin Thomas Digervold. Små og store øyeblikk fra årene som var.

Kort tid etter Worst Case forlot scenen var det tid for første av tre TONO Sessions. Rapperen Ivan Ave i samtale med Trondheimspoet og rapartist Trond Wiger om tekster, rapping og livet. En interessant diskurs som jeg dessverre ikke fikk hørt i sin helhet da det var på tide å dra ut i gatene for å se konserter.

Gourm£t

Trondheimsbaserte Gourm£t ble den første konserten jeg fikk sett, og til tross for en knotete start klarte de å imponere. De første låtene ble levert altfor ufokusert, de låtene fra ATL-mixtapes man ikke helt skjønner hvordan ble gitt ut. Heldigvis hentet de seg raskt inn med tunge, bassfylte beats og mer fokuserte låter. Trap av den enkle sorten, DatPiff-style. Dette viste de spesielt på låten «Prosecco Boi», en solo-låt fra UV a.k.a Tarjei26, og på «Michelin (feat. Michelin Mannen)». To låter som begge er bygd rundt et enkelt hook, med vers som også blir levert stakkato alá Migos sin tilnærming til trap-sjangeren. Gourm£t er ikke finslipt helt enda, men det at de har låter som de to nevnte er de likevel en spennende gruppe å følge med på. Konserten på Rockheim gjorde dem flere hakk mer interessante enn de var fra før.

karakter 6

Kjartan Lauritzen

Veien gikk deretter fra Rockheim til Diskoteket for å få plass på Kjartan Lauritzen sin eneste konsert under festivalen. Hele Norges favoritt fake-bergensrapper hadde full styring på den lille scenen på Diskoteket. Kjartan Lauritzen er for øyeblikket mest kjent for sine energiske konserter og singlene «Fredag» og «Havanna», ikke nødvendigvis direkte som rapper. Allsang, baris på scenen og hoing fra publikum til side; det er mye talent i den mannen. Rapteknisk er han vilt mye bedre enn han strengt tatt trenger, og det trengs en veldig nøye sammensatt hjerne for å skrive låter som «Nyte D» og min nye personlige favoritt «Porno». #FENOMENET er her for å bli, og han kommer bare til å bli bedre herfra. Konserten på Diskoteket, med den helsprø allsangen til «Fredag» som kjerne, kommer trolig til å stå igjen som et av Trondheim Calling 2017s store høydepunkt.

Karakter 9

Wonder The Boy

Wonder The Boy stod allerede på scenen i Rockheim sin lobby da jeg endelig kom meg tilbake over gangbroa. Den Trondheimsbaserte rapperen ga ut en av fjorårets største wow-øyeblikk med sin Wonderland EP og en konsert med det unge lovende talentet har stått på ønskelisten min helt siden første gjennomlytting i fjor sommer. Å fokusere på myke tangenter og mer inspirasjon fra Chance The Rapper og Drake enn Migos og Rae Sremmurd gjør at man skiller seg ut i 2017, og det hjelper også selvfølgelig når man bobler over av talent. Markus Røe, mennesket bak artistnavnet, er en av disse talentene. Bonuspoeng for å ta med seg «Fake Love»-coveren fra Christine på P3 til konsertscenen. Den samme selvtilliten fra Wonderland EP og låtene han har sluppet de siste månedene kom også fram på scenen. Stødig rapping og en scenepersona mange bruker flere år på å nærme seg. Wonder The Boy har det som trengs allerede nå, et lite år inn i karrieren. Jeg gleder meg virkelig til å være vitne til fortsettelsen.

Karakter 8

Ivan Ave

Siste konsert for NMHD sin del på Trondheim Calling 2017s del ble Ivan Ave m/band på Rockheim. Den Oslobaserte rapperen gjorde en konsert som ga meg enda mer bevis på at han er noe av det aller beste vi kan vise til innen hip hop her til lands. Ivan Ave har jobbet hardt og lenge for å bli så god han er nå, og selv om jeg har fått med meg en god håndfull konserter fra han de siste årene har han aldri vært bedre enn akkurat nå. En av grunnene er nok at han har Arthur Kay Piene (tangenter) og Bendik Hovik Kjeldsberg (slagverk) i ryggen, som begge griper tak i rytmene fra Ivan Ave sin SP-555 og blir med på å skape noe større på de allerede sterke produksjonene. En sterk oppvisning fra en rapper i en bratt stigende kurve.

karakter 10

Som sagt i starten av oppsummeringen, den første dagen av årets Trondheim Calling handlet mye om rapping. Dagen i dag blir annerledes, men forhåpentligvis dukker det opp nye høydepunkt og gode opplevelser i løpet av kveldens konserter også. Det tviler jeg ikke et eneste sekund på.

– Roger Hansen