Festivalfokus: Trondheim Calling 2017

Postet torsdag 2. februar 2017

Trondheim Calling header NMHD LOGO crop
Trondheim Calling 2017 starter i dag, her er de ti artistene NMHD ser mest frem til.

For syvende året på rad skal musikkbransjen møte spennende og fremadstormende artister på Trondheim Calling. I år som de seks foregående er festivalen god på å trekke frem både nasjonale og mer lokale nye talenter. Demobandene til festivalen har alltid en lokal forankring i Midt-Norge og danner fundamentet for artistprogrammet, som da blir supplert med andre artister fra hele landet. NMHD er tilstede for å dekke festivalen så grundig som mulig.

Det er mye flott på programmet i år, både ferske navn og noen mer etablerte artister. NMHD håper å få med seg nye konserter med både Sondre Lerche, Death By Unga Bunga, Razika, Mikhael Paskalev, Kråkesølv, Elephant9 og Cloroform. Alle disse er sterke artister som gjør gode konserter, men akkurat i dag handler det om de som bobler.

Når det kommer til norsk musikk anno 2017 er det mye som bobler. Kjartan Lauritzen crowdsurfet seg gjennom 2016 og kommer nok til å gjøre det samme med Trondheim Calling. Emile The Duke er alltid en fornøyelse, det blir spennende å se en konsert med ham utenfor Ring 2 i Oslo. Ivan Ave som siste ut på Rockheim Scene i kveld blir nok også skikkelig bra. Du skjønner greien, det er mye gull å hente ut fra årets program. Så, etter mye om og men, her er de ti artistene man må få med seg på årets Trondheim Calling, i alfabetisk rekkefølge;

Dreamarcher


Linker: FacebookSoundcloudTC

Tung og utforskende metal med både Deafheaven, The Mars Volta og A Place To Bury Strangers på listen over inspirasjonskilder. Dreamarcher ga ut sitt selvtitulerte debutalbum i fjor gjennom Indie Recordings. Et album med fem sterke låter som alle viser frem både den tunge, røffe siden til Dreamarcher, den eksperimentelle siden (spesielt på sistelåten «Shadows») og at de behersker den mer melodiske blackgaze-delen av musikken sin.

Dreamarcher spiller i Olavshallen Lille Sal kl.23:30 på fredag og på Avant Garden kl. 21:30 på lørdag.

Great News


Linker: FacebookSoundcloudTC

I løpet av 2016 presterte Bergensbandet Great News å spille blant annet by:Larm, Bergenfest og Øyafestivalen. Radio-listing på NRK P3 ble det også. Det virker ikke som de har tenkt å roe ned tempoet i 2017, og startskuddet for året blir konserten på Trondheim Calling. Great News er et av landets beste innen paraplysjangeren sterk, sterk indie-rock.

Great News spiller på Moskus kl. 20:00 på i dag.

Hajk


Linker: FacebookSoundcloudTC

I likhet med Great News har Oslobandet Hajk hatt en ganske så god kurve de siste årene. Bandets første konsert noensinne ble på Øyafestivalen 2015 og i går ble de booket tilbake til Tøyenparken for årets festival. Rent musikalsk posisjonerer Hajk seg som et mer raffinert Unknown Mortal Orchestra, med litt rundere kanter. Debutalbumet slippes neste uke gjennom Jansen Plateproduksjon, og det lille vi har fått høre så langt, med singelen «Best Friend» i front, låter svært så lovende.

Hajk spiller på Rockheim Scene fredag kl. 23:00 og på Rockheim Lobby kl. 22:30 på lørdag.

Kommunalt Svømmeanlegg


Linker: FacebookSoundcloudTC

Ved siden av å ha et vrient bandnavn lager Kommunalt Svømmeanlegg sterk lo-fi punkerock. Ikke av den hissigste sorten, men likefullt insisterende. «Kommer til å angre» som kom gjennom Bransjevelter 10-samleplata er bevis nok på at bandet har noe å komme med.

Kommunalt Svømmeanlegg spiller på Moskus i dag kl. 21:30 og på Fru Lundgreen kl. 23:00 på fredag.

Oppkast ala Kart & Hella Rev


Linker: FacebookSoundcloudTC

Seige rytmer og like seig rapping. Oppkast ala Kart sin flow er noe helt annet enn hva som ellers skjer innenfor norsk rap. Han er ikke rask i vendingene, likevel er disse vendingene ofte både overraskende og givende å lytte til. På Trondheim Calling spiller han sammen med produsenten Hella Rev, med utgangspunkt i albumet Gilde Ting som de ga ut sammen i 2016.

Oppkast ala Kart & Hella Rev spiller på Diskoteket kl. 23:00 på fredag.

Pasha


Linker: FacebookSoundcloudTC

Straight outta 151. De siste månedene har handlet mye om bussruter for Bærum-rapperen Pasha, men på Trondheim Calling er det fullt fokus på sin egen ting. Kort oppsummert; energisk hip hop med en fot i boom bap og den andre godt på vei inn i crossover-territoriet. Supportkonserten han gjorde for Loveless & Philip Emilio på VippaOslo i januar vitner om en rapper som er sulten.

Pasha spiller på Diskoteket kl. 22:00 på lørdag.

Pom Poko


Linker: Facebook – Soundcloud – TC

Kantete gitarlicks alá Battles vegg i vegg med pop-elementer fra et band hvor 3/4 går på jazzlinja i Trondheim. Pom Poko er en spennende smeltedigel av inntrykk og assosiasjoner som det blir spennende å høre live. Låtene «It’s a Trap» og «Birthday» er begge intrikate og ambisiøse, sistnevnte gjorde dem til Ukas Urørt tilbake i 2016 og nå er de en av fire nominerte i årets utgave av Urørt-finalen.

Pom Poko spiller på Moskus kl. 22:45 i dag og i Olavshallen Lille Sal lørdag kl. 19:30.

Spielbergs


Linker: FacebookSoundcloudTC

Hvis man ser fordi den virkelig vakre coverkunsten til Oslobandet Spielbergs er det minst like mye fint å finne. Spielbergs er det nye hjertebarnet til Mads Baklien, Stian Brennskag og Christian Løvhaug som mellom seg har erfaring fra band som Call:Vega, Accidents Never Happen, Lukestar, Magnus Moriarty, Truls & The Trees og Team Me. Sammen lager de sterk fuzza poprock. Et knippe låter er gitt ut hittil, hvor spesielt «We Are All Going To Die» og låten de debuterte med, «Daisy! It’s the New Me» stikker seg ut som høydepunkt.

Spielbergs spiller på Fru Lundgreen kl. 22:00 på lørdag.

Strange Hellos


Linker: FacebookSoundcloudTC

Jeg skal ikke kalle Strange Hellos for en supergruppe, selv om bandet er satt sammen av flinke folk fra flere av de sterkeste musikalske prosjektene her til lands om dagen. Kvartetten er nemlig satt sammen av Odd Martin Skålnes (O. Martin, Aurora), Birgitta Alida Hole (Lumikide), Fredrik Vogsborg (The Megaphonic Thrift, Casiokids) og Even Kjellby (Great News). Fire mennesker som kommer sammen i Strange Hellos for å skape noe, som til tross for det store slektstreet, klarer å stå på egne ben. Stort og varmt lydbilde, shoegaze-lefling og popteft. De ble også booket til Øyafestivalen i går, så det er liten tvil om at Strange Hellos kommer til å være med å prege 2017.

Strange Hellos spiller på Avant Garden kl. 22:00 i dag.

Wonder The Boy


Linker: Facebook – Soundcloud – TC

Da Wonder The Boy dukket opp i fjor fylte han et hull i det norske rap-spillet jeg ikke visste at var der. Myke tangentslag, syngerapping og et naivt slør over det hele. Assosiasjoner til både Frank Ocean, Chance The Rapper, øøøøøørlite D.R.A.M. og et hint av de mer tilbakelendte sporene til Drake snek seg frem opptil flere ganger i løpet av første gjennomlytting av Wonderland EP tilbake i fjor sommer. Mellom da og nå har Wonder The Boy sluppet flere låter, med «Special» som et åpenbart høydepunkt.

Wonder The Boy spiller på Rockheim Lobby i dag kl. 23:00 og på Søstrene Karlsen kl. 21:30 på lørdag.